Za jabuku je poznato da je zdrava, hranjiva i ljekovita biljka bogata mineralima, vitaminima, vlaknima, enzimima i ostalim hranjivim tvarima. Jabuka je bila omiljeno voće Rimljana, pa je tako već u vrijeme vladavine cara Augusta bilo poznato oko 30 različitih vrsta. Danas u svijetu postoji oko 10 000 uzgojenih sorti jabuke, koje se razlikuju po okusu, slatkoći, kiselosti, konzistenciji, sočnosti i boji.
Hranjive tvari koje sadrži jabuka
Plod jabuke sadrži hranjive sastojke koji utječu na zdravlje organizma. Ovo voće sadrži gotovo sve potrebne nutrijente. Kako bi ostali zdravi u svoje tijelo prehranom moramo unositi dovoljne količine vitamina, minerala, vlakana, proteina, antioksidansa i drugih vrijednih elemanata.
Jedna jabuka prosjećne veličine sadrži 40 mg vitamina C, vitamine A, E, B1, B2, B6, beta-karoten, kalij, kalcij, fosfor, magnezij, željezo, preko 20 antioksidansa, ugljikohidrate, a 100 grama jabuke sadrži i oko 2-3 grama dijetalnih vlakana.
Zahvaljujući visokom udjelu fruktoze i glukoze ovo voće opskrbljuje organizam energijom, spriječava umor i povećava koncentraciju. Visoke količine C vitamina na organizam djeluju stimulirajuće i štite tijelo od virusa i bakterija.
Želite li biti zdravi, odmorni, puni energije i koncentrani neka se vaš međuobrok sastoji od ovog visoko kvalitetnog voća.