Uvin čaj priprema se od listova medvjetke koja u svom sadržaju ima fenole, arbutin, metilarbutin, kinone, galotanin i flavonoide. Priprema se tako da se čajna žličica usitnjenih listova biljke medvjetke prelije s dva decilitra kipuće vode. Ostavite da odstoji oko petnaest minuta i nakon toga procijedite. Može se pripremiti i u hladnoj vodi. U tom slučaju potrebno je listove biljke ostaviti da stoje do dvanaest sati u hladnoj vodi. Nakon toga se procijedi i popije. Uvin čaj se pije za liječenje mokraćnih infekcija. Ima diuretsko djelovanje te pomaže tijelu da izbaci bakterije iz organizma. Pije se tri puta na dan, ali se ne smije piti dulje od tri tjedna zbog iritirajućeg djelovanja na membrane zida maternice. Kod konzumiranja uvin čaja mokraća je crvenkaste boje, a to znači da biljka djeluje. Ako se pojave bolovi u želucu ili podražaj na povraćanje, trebalo bi prekinuti s konzumacijom tog čaja.
Uvin čaj: zašto se pije uvin čaj
Izvor/autor: seo