Trputac je biljka bogata taninom, a njegovo lišče sadrži vitamine C i K, limunsku kiselinu i karoten. Koristi se kod liječenja ogrebotina, za zarastanje rana, dobar je kao antiseptik. Može zasutaviti krvarenje rane, smanjiti upalu i ublažiti bol.
Biljka trputaca moće spiječiti rast bakterija i pozitivno djeluje na oporavak kože. Koristio se za liječenje bolesti ženskih reproduktivnih organa i imotencije kod muškaraca.
Mladi trputac možete koristiti u hrani kao salatu, omlet ili dodatak kaši. Trputac se koristi za poboljšanje apetita, bolje raspoloženje i pozitivno djeluje u borbi protiv depresije.
Donosima vam jedan od načina kako konzumirati trputac ako imate problem sa želucem ili crijevima. Tada uzmite tri žlice lišća od trpuca i prelijte sa 250 mililitara vruće vode. Ostavite da odstoji baem osam sati, procijedite i popijete.
Oblog od trputca napravit ćete tako da u 200 mililitara vruće vode stavite 5 žica trputca. Sve zajedno skuhati i nakon pola sata kada ostaji procijedite.