Kvinoja je ljekovita žitarica bez glutena koja potječe iz Južne Amerike. Ovo je vrlo otporna biljka koja može opstati u mnogim uvjetima razvoja. Biljka kvinoja može narasti do dva metra visine. Listovi su joj zeleno crveni, a cvjetići formirani u grozdove iz kojih izlaze sjemenke.
Kvinoja je vrlo ljekovita žitarica
Ova žitarica ima vrlo visok udio proteina koji sadrže sve esencijalne aminokiseline te se zbog toga preporučuje vegeterijancima i veganima. Osim proteina, sadrži omega-3 i omega-6 masne kiseline,, vitamin A, vitamine B kompleksa (najviše riboflavina), vitamin E, magnezij, fosfor, kalij, cink, mangan, bakar i željezo. Bogata je lizinom, aminokiselinom koja sudjeluje u procesima rasta i regeneracije tkiva. Kvinoja posjeduje antioksidativna svojstva, regulira probavu te poboljšava zdravlje srca i krvnih žila. Preporučuje se osobama koje su sklone migrenama jer pomaže u opuštanju krvnih žila te djeluje na poboljšanje energetskog metabolizma u mozgu i mišićima. S obzirom na to da ne sadrži gluten, kvinoja se preporučuje osobama koje boluju od celijaklije. Osim što je vrlo ljekovita, izvrsna je i za mršavljenje jer pomaže pri ubrzanju metabolizma te smanjuje osjećaj gladi. Možete ju pripremiti kao rižu, kašu ili varivo.