Kumin je biljka koja se od nekad koristi kao začin i kao lijek. Sjemenke ove biljke su paprenasto-gorkog okusa, a mogu biti zlatnožute, crne ili bijele boje. Sjemenke se koriste kao začin u obliku zrna ili praha. Dodaje se raznim jelima, a može se naći i kao dio mješavine začina poznate pod nazivom curry. Čuva se na hladnom i tamnom mjestu. Osim što je vrlo ukusan dodatak u hrani, kumin je i vrlo ljekovita biljka. Prirodan je izvor željeza te se preporučuje osobama koje pate od nedostatka željeza u krvi. Eterična ulja koja se nalaze u ovom začinu djeluju na poboljšanje probave, smiruju želudac te sprečavaju grčeve u želucu. Kumin jača obrambeni sistem organizma pa je odličan izbor u zimskim danima kad nam je dostupno vrlo malo voća, povrća i ljekovitog bilja. Odličan je i kao konzervans koji povećava trajnost kuhane hrane u kojoj se nalazi.
Kumin začin: zašto je dobar začin kumin
Izvor/autor: seo