Matična mliječ vrlo je kvalitetan i ljekovit pčelinji proizvod. Bogatstvo minerala, vitamina, enzima i proteina čini matičnu mliječ odličnim izborom za održavanje zdravlja organizma.
Sadrži vitamine A, B, C, D, E, B5, B6, minerale, 18 vrsta aminokiselina, bjelančevine te acetilkolin koji omogućuje prijenos pulsa između živčanih stanica. Navedeni sastav hranjivih tvari kod matične mliječi ovisi o godišnjem dobu, fiziološkom stanju pčela kao i o uvjetima u kojima se čuva. Na sve ovo potrebno je obratiti pažnju želite li kvalitetnu i ljekovitu matičnu mliječ koja će imati niz pozitivnih učinaka na zdravlje vašeg organizma.
Najbolji efekt postiže se ako je konzumirate svježu i to na način da se stavi ispod jezika i sačeka nekoliko minuta dok se ne otopi. Na taj način sve hranjive tvari apsorbiraju se u krv što daje najbolje rezultate.
Za odrasle osobe preporučena doza je 1 gram, a nakon 15 – 30 dana konstantnog uzimanja potrebno je napraviti pauzu u jednakom vremenskom periodu. Matična mliječ ne smije se odmah progutati jer se probavom smanjuje njeno ljekovito djelovanje na organizam.