Kaki je egzotično voće koje potječe iz Kine, a poznato je i pod nazivom japanska jabuka. Izgledom podsjeća na rajčicu, ali okusom se vrlo razlikuje od rajčice. Nezrela japanska jabuka vrlo je gorka, ali kad dozrije ima vrlo sladak okus koji malo podsjeća na okus meda i marelice.
Kaki – slatko voće bogato vitaminima
Samo ime kaki u prijevodu znači “hrana bogova”. Naime, on je vrlo bogat vitaminima, mineralima i vlaknima. Sadrži vitamin A, vitamine B kompleksa, vitamin C, magnezij, kalij, fosfor i bakar. Bogati je izvor antioksidansa, usporava starenje i sprečava razne bolesti. Može se koristiti kao pomoć za liječenje zatvora, crijevnih infekcija, loše probave, bolesti želudca, hemeroida, bolesti jetre, visokog tlaka te za bolesti živaca. Uvijek koristite zreli plod koji ćete prepoznati po intenzivnoj boji i laganoj mekoći. Kad skroz dozrije tada je mekan poput želea. Kaki možete kupiti u gotovo svakoj trgovini s namirnicama koja prodaje voće, a jesti ga možete kao jabuku. Koristite ga u voćnim salatama i smoothijima ili pripremite džem od njega.
Recept za smoothie: u blenderu izmiksajte dva kakija, svežanj listova špinata, jednu jabuku i malo vode.