Hren je višegodišnja biljka bijelog korjena koji najviše koristimo kao začin ili dodatak prehrani. Vrlo je ljutog okusa koji odlično paše uz mnoga jela. Osim što je vrlo ukusan, hren je i vrlo ljekovit. Sadrži vitamin B1, vitamin B2, vitamin B6, vitamin C, kalij, kalcij, željezo, magnezij i fosfor. Ima antikancerogeno i antibiotsko djelovanje što ga čini izrazito vrijednom namirnicom. Vrlo je dobar za rad srca, potiče cirkulaciju, pomaže kod reume, potiče probavu, štiti od prehlade, čisti dišne puteve te pomaže kod malignih oboljenja. Odličan je lijek za imunitet, sprečava začepljenje krvnih žila te se preporučuje za čišćenje pluća. Posebno je dobar za astmatičare kojima može ublažiti tegobe. Pripremite ga tako da korijen narežete na kolutiće ili naribate na sitno. Možete ga dodati u bilo koji umak, a najbolje paše s vrhnjem. Možete ga koristiti u obliku obloga kao lijek za ukočene mišiće, ozebline, inficirane rane i reumatične zglobove. Ne preporučuje se korištenje hrena osobama koje imaju problema sa štitnjačom i bubrezima.
Hren kao lijek
Izvor/autor: seo