Hrana bogata vlaknima često se spominje, no mnogi još uvijek ne znaju koje to žitarice, voće i povrće sadrži najviše vlakana potrebnih za normalnu funkciju organizma.
Vlakna se djele na dvije kategorije: netopiva i topiva vlakna.
Netopivih vlakna najviše ima u cjelovitim žitaricama, pšeničnim mekinjama, kukuruznim mekinjama, orašastim plodovima, smeđoj riži, tikvicama, brokuli, celeru, mahunama i zelenom lisnatom povrću. Ova hrana ima sposobnost vezivanja vode, pa je moguće da nakon konzumiranja ovih namirnica osjećate žeđ.
Topiva vlakna na sebe vežu toksine iz tijela i time čiste organizam. Ječam, zob, orašasti plodovi, grah, sjemenke, naranče, jagode, jabuke , mrkva, celer i krastavci hrana je koja sadrži najviše topivih vlakana.
Hranu bogatu vlaknima konzumiramo gotovo svaki dan, a djeluju na zdravlje na način da reguliraju razinu šečera u krvi, poboljšavaju probavu , pomažu kod eliminacije toksina te povoljno djeluju na srce i krvne žile.
Svakodnevno konzumirajte hranu bogatu vlaknima kako bi održali svoj organizam zdravim.