Datulje se ubrajaju među prvih nekoliko voća koje je uzgojio čovjek samostalno. Njihova visoka hranjiva i nutritivna vrijednost ovo voće čini jednim od najzdravijih i odličnim za svakodnevnu konzumaciju.
Datulje sadrže malo masti i proteina, ali su iznimno bogate ugljikohidratima. Mesnati dio ploda sadrži ukupno 44 – 88 % ukupih šečera, glukoze i fruktoze što ovu biljku čini izvrsnom za zadovoljavanje svakodnevnih potreba organizma za šećerom. Energetska vrijednost 100 grama datulja sadrži tek 314 kCal te upravo ta količina osigurava preko 15 % dnevnih preporuka za selen, kalij, bakar i magnezij.
Datulje za razliku od drugog voća sadrže 23 aminokiseline, a od drugih nutritivnih vrijednosti bogate su vitaminima C, B1, B2, A, zatim prehrambenim vlaknima kojih sadrže 8g na 100g voća, esencijalnim aminokiselinama te željezom.
Datulje su izvrstan međuobrok koji organizmu osigurava dovoljne količine energije potrebne za ostatak dana, a mogu se konzumirati kao i ostalo sušeno voće.