Voćni šećer, fruktoza ili levuloza koristi se kao zamjena za obični bijeli šećer, a najviše se preporuča osobama sa povišenim kolesterolom ili kod osoba koje su na dijeti.
Fruktoza je monosaharadi čija kalorijska vrijednost je jednaka ostalim ugljikohidratima, odnosno ima jednaku kalorijsku vrijednost kao i konzumirani šećer (1g = 4 kcal). Preradom voća gube se hranjive tvari poput vitamina C, vlakana i antioksidansa, što ga čini nezdravim. Fruktoza koju nalazimo u trgovinama najčešće nije čista već se dobiva iz saharoze koja sadrži molekule glukoze i fruktoze, a poznato je kako glukoza ima nepovoljan učinak i stvara visoke razine šećera u krvi. Kalorijska vrijednost ove namirnice ne razlikuje se od ostalih šećera no njene hranjive tvari i manja količina koja se koristi za zaslađivanje povoljno djeluje na zdravlje organizma.
Prava fruktoza dobiva se isključivo iz voća što je čini 40 puta slađom od običnog šećera, a njena upotreba treba biti ograničena na količinu od 50 g dnevno.
Ako već niste počnite koristiti voćni šećer kako biste doprinjeli zdravlju vašeg organizma.