Umaci izvrsno idu uz bilo koje jelo, lagani su i sve više su popularni. Umak se može poslužiti uz hladno ili toplo predjelo, glavno jelo ili kao međuobrok. Jednostavni i fini umak je onaj od šampinjona kojeg obožavaju svi koji vole jesti bilo kakve gljive. Šampinjoni su dostupni tijekom cijele godine stoga ih nije teško kupiti, a priprema je vrlo brza i jednostavna tako da ga može pripremiti i osoba koja nema kulinarske vještine. Od sastojka za ovaj ukusni umak sa šampinjonima potrebno vam je :
-300 grama šampinjona,
-1 glavica crvenog luka,
-1 režanj bijelog luka,
-200 ml vrhnja za kuhanje,
-začini : sol, ulje, peršin i papar.
Kada je u pitanju bilo kakav umak važno je znati da oni ne zahtjevaju puno vremena za kuhanje pogotovo kada sadrže ovako malo sastojaka. Za umak od šampinjona biti će vam potrebno oko 20-tak minta da ga pripremite. Za početak očistite i narežite šampinjone (nemojte ih prati u vodi), stavite sitno nasjeckani luk na malo ulja da se prži, nakon što luk pusti sok i počne dobivati crvenkastu boju dodajte prethodno narezane šampinjone. Kada šampinjoni omekšaju i puste sok dodajte vrhnje za kuhanje, kada umak prokuha začinite po želji, a kada ga maknete sa vatre posipajte peršinom.