Gluten je protein koji se ponaša kao ljepilo te tako veže ostale sastojke namirnice u kojoj se nalazi. Nalazi se u pšenici, brašnu, raži, ječmu, ječmenom sladu, mekinjama, zobenim pahuljicama, spirulini i u mnogim namirnicama koje svakodnevno koristimo u prehrani. Gluten za većinu ljudi nije štetan i mogu bez problema konzumirati te namirnice, ali neki ljudi su alergični na njega. Alergija na gluten naziva se celijakija. Simptomi celijakije mogu biti razni, a neki od najčešćih su zatvor, nadutost, promjene raspoloženja, depresija, bol u zglobovima, hormonalne promjene i kronični umor. U tom slučaju potrebno je izbjegavati hranu koja sadrži ovaj protein. Neke od namirnica koje ne sadrže gluten su heljda, proso, kukuruz, smeđa riža, soja, većina voća i povrća, neprerađeni orašasti plodovi, jaja, svježe meso i riba.
Što je gluten?
Izvor/autor: seo