Poriluk je najbliži srodnik luka i češnjaka, ali malo blažeg okusa. Ima vrlo slična ljekovita svojstva kao i luk i češnjak. Dobar je za prevenciju mnogih bolesti, a povoljno djeluje i na sniženje krvnog tlaka, detoksifikaciju organizma te sniženje kolesterola. Prirodan je antibiotik i ima blagotvorno djelovanje na imunološki i krvožilni sustav. U kulinarstvu se najčešće koristi kao dodatak varivima, ali može biti dodatak raznim jelima i salatama.
Recept za salatu od poriluka
Potrebni sastojci:
– tri komada poriluka
– četiri jaja
– dvije žlice kiselog vrhnja
– dvije žlice majoneze
– polutvrdi sir
– himalajska sol
– papar
Poriluk nasjeckajte na sitne komadiće i stavite u posudu za salatu. Jaja skuhajte, ogulite, narežite na komadiće u posudu s porilukom i pomiješajte. U jednu posudu naribajte sir te dodajte vrhnje i majonezu. Umak dobro pomiješajte i dodaje ga ostalim sastojcima. Salatu dobro pomiješajte da se okusi spoje. Posolite himalajskom soli, stavite malo papra, pomiješajte i poslužite.