Hajdinski vrganj (Boletus aereus) je jestiva gljiva i jedan je od najboljih vrganja koji se da pripremati na razne načine. Raste krajem proljeća i sredinom jeseni po bjelogoričm šumama ili uz njihove rubove.
Klobuk je kod mladih gljiva polukuglast, da bi se kasnije izdužio i otvorio u oblik koji je ispupčen (konveksan). Naraste promjera 8 do 20 cm. Poprilično je mesnat, te zna biti često naboran sa bubuljicama. Boja mu često varira od crno-smeđe do tamno-smeđe, te može imati maslinaste i ljubičaste nijanse.
Listići (trusište) se sastoje od cjevćica, dužine koja može iznositi 3 cm. Pore koje su im vrlo sitne i okrugle, kod mladih gljiva su krem-bijele, te kasnije žute, da bi na kraju postale maslinasto-žute boje.
Stručak je tvrde konzistencije i zadebljan na dnu. Može narasti do 12 cm visine, ali često zna biti kratak. Bjelkaste ili smečkate je boje sa mrežicom (koja može potpuno i izostati) koja je iste boje, ali koja je zamjetnija u gornjem dijelu stručka, te kako se ide prema donjem polagano se gubi.
Meso je kod vrganja vrlo ugodnog okusa i mirisa. Okus je pomalo slatkast i podsjeća na lješnjake. Bijele je boje, tvrdo i kompaktno, te se lako suši.
Hajdinski vrganj (Boletus aereus) se može zamijeniti za jestivim Borovim vrganjem (Boletus pinophilus), koji za razliku ima crveno-ljubičastu boju klobuka, te se pronalazi najčešće uz drveća bora i bukva.