Kako napraviti kefir? Ako posjedujete gljivu kefir na jednostavan način sami možete napraviti prirodni kefir. Da biste napravili domaći kefir trebate nabaviti gljivu kefir, mlijeko i posudu. U posudu nalijete mlijeko u koje ćete uroniti gljivu kefir i ostavite da odstoji dan do dva. Nakon toga izvadite gljivu iz posude, a u posudi će vam ostati kefir.
Postupak za novi kefir je identičan, u novu posudu stavite mlijeko i ostavite stajati dan dva nakon čega će se stvoriti kefir. Ako ne želite svaka dva dana novi kefir, tada gljivu spremite u vodu.
Domaći i kupovni kefir se razlikuje, sigurno je zdraviji domaći kefir. Naime, ako steknete naviku pripremanja i konzumiranja domaćeg kefira trebate znati da će on izrazito povoljno djelovati na vaš imunitet. Domaći kefir djelovat će na regulaciju krvnog tlaka, umiruje želudac i cijeva te ima izrazito povoljno djelovanje kod unutarnjih i vanjskih čireva.