U većini krajeva pije se crna kava poznatija pod nazivom “Turska kava”, mnogima nezamijenjiv jutarnji napitak.
Da bi se skuhala kvalitetna crna kava prvenstveno treba odabrati i kvalitetna zrna. Nakon što se odabere kvalitetna sorta, zrna je potrebno samljeti neposredno prije kuhanja.
Stavite vodu u đezvi na vatru i čekajte dok ne proključa (najoptimalnija temperatura je oko 90 stupnjeva Celzijusa). Nakon toga maknite vodu s vatre i dodajte mljevenu kavu, zatim ponovo vratite na vatru. Kada se kava počne dizati i stvarati pjena tada je vaša kava kuhana.
Kako bi sva svojstva i okusi bili dovoljno izraženi, nakon kuhanja ostavite kavu da odstoji u đezvi nekoliko minuta, a zatim je možete natočiti u šalice. Mlijeko i šečer dodajte po želji naknadno.
Količina kave koja se stavlja u vodu ovisi o tome koliko jak napitak želite. Optimalno bi bilo jedna mala žličica na jednu šalicu kave.
Također je važno da zrna čuvate u hermetički zatvorenoj posudi na suhom i hladnom mjestu.
Pripremite ovaj ukusni napitak, a što ćete se više truditi vaša kava bit će bolja.