Nar je vrlo ukusno i zdravo voće, no često prilikom čišćenja ponestane nam više volje za uživanjem u njegovim slatko-kiselkastim bobicama.
Bogat je vitaminima B5, kalijem i prirodnim fenolom, a njegova ljekovita svojstva smanjuju rizik od nastanka raka, jačaju imunitet, štite od osteoporoze, utječu na zdravlje srca i krvnih žila te usporavaju starenje.
Stoga, volite li jesti nar nikako nemojte odustajati od njega samo zbog toga jer ga ne možete pravilno očistiti. U čišćenju ovog voća treba biti vješt jer bobice pod pritiskom mogu pucati, pa se može dogoditi da sokom umrljate sebe, kuhinjski stol i sve što se nalazi u vašoj blizini.
Naučite kako čistiti nar i uživajte u njegovom plodu
Postoji nekoliko načina kako očistiti nar, a da pri tome ne uprljate sve oko sebe. Za prvi način čišćenja potreban je oštri kuhinjski nož i jedna posudica. Nožem plitko odrežite vrh šipka, odnosno njegovu krunu. Nakon toga može se vidjeti kako su zrna grupirana u zasebne odjeljke omeđene bijelom membranom. Napravite 4 reza nožem uzduž (kao kod guljenja naranče), ali samo po tim bjelim membranama. Na taj način šipak će se lakše razdvojiti na kriške što će olakšati vađenje bobica. Nikako se ne preporučje nar rezati na dvije polovice jer se na taj način gubi puno ljekovitog soka.
Drugi način kako možete čistiti ovo voće je metodom uranjanja u vodu. Postupak je jednak prethodnom, no nakon što je šipak narezan na kriške uronimo ga u posudu sa vodom što će prilikom odvajanja spriječiti špricanje. Nakon što ste sve odvojili, zrna procjedite kroz cjediljku i uživajte u bogatom okusu nara.