Domaća jela
DANCI, KAO i Hrvati, imaju običaj okupljanja i nalaženja s prijateljima u centru grada, uglavnom vikendom, opušteno sjede na terasama kafića (koje su gotovo cijele godine otvorene jer je pušenje na javnim mjestima zabranjeno) i ispijaju kavu – u zaista velikim količinama.
Glavnom gradskom ulicom dolazi se do lučice Nyhavn, koja je najčešće fotografiran motiv Kopenhagena. Zgrade obojene živim bojama – crvenom, žutom i plavom – uokviruju lučicu u kojoj se danas sidre turistički brodovi za kružne vožnje do novih dijelova grada. Nyhavn (u prijevodu “nova luka“), odnosno tamošnje dvije, bile su svojedobno i dom jednog od najpoznatijih Danaca uopće – Hansa Christiana Andersena.
>> Skandinavija putovanja
Rođen u gradiću Odense na otoku Fynu u južnoj Danskoj, Hans Christian je kao dječak stigao u Kopenhagen i veći dio života proboravio ovdje. Nyhavn je svakako i zbog toga jedna od omiljenih turističkih točaka u gradu, čemu pridonose i udobni restorani poredani jedan do drugog, s ponudom tradicionalnih danskih jela.
Popularno i omiljeno jelo je “smřrresbrod”, koje doslovce “u tri poteza“ daje pregled osnovnih sastojaka danske kuhinje: sušena ili ukiseljena riba, sušeno meso, raženi kruh, mnogo svježeg povrća, sve obilato začinjeno umacima. Na tanjuru se poslužuju tri “otvorena sendviča”, s navedenim sastojcima. Iako se porcije na prvi pogled čine malima, jaki i puni okusi brzo zasite i one najgladnije.