Proizvodnja maslinovog ulja
FESTIVAL MASLINOVA ulja, u svom trećem izdanju, održan je ovaj tjedan u Wine&Gastro Academy u Kaptol centru i završio velikim kulinarskim showom. Četiri vrhunska maslinara odabrala su četiri kuhara i natjecala se u spravljanju namirnica koji je za njih odabrao žiri kojim je predsjedao poznati gurman Rene Bakalović.Duilio Belić s kuharom Špirom Pavlićem iz restorana Nautica u Dubrovniku, Marin Botteri sa šefom kuhinje hotel The Regent, Jeffreyjem J. Vellom, Linda Cosseto i kuhar restorana Bevanda Mato Janković, te Klaudio Ipša s kuharom restorana Pepenero pokušali su impresionirati žiri. U vrećici su dobili namirnice iz kojih je trebala izići čarolija. Kruške i jabuke, limuni, pileća prsa, šampinjoni i paprike, te lisnato tijesto ono je od čega su timovi trebali smiksati jelo koje će se dojmiti sudačkih nepca. Naravno, u svako jelo obavezno je išlo maslinovo ulje maslinara koji je kuhao. Najviše je uspjeha imao tim na čelu s poznatim maslinarom Diulijem Belićem.Festival je ove godine dobio definitivno potvrdu svoje vrijednosti jer je došao i prvi svjetski autoritet za maslinova ulja, Marco Oreggia. Utemeljitelj uglednog vodiča za maslinova ulja Extra Vergine želio je naime osobno upoznati hrvatske proizvođače koji su se na listama vodiča pojavljivali u sve većem broju i počeli preskakati slavna toskanska ulja.