Svinjokolja ili kolinje ("klanje svinja"), godišnji tradicionalni običaji klanja svinja raširen u ruralnim područjima kontinentalne Hrvatske (osobito Slavonije i Baranje), Srbije i Crne Gore, koje počinju nastupom hladnijih dana u studenom.
Sam naziv klanje je vezan uz klanje svinja što je poznata djelatnost kućanstava Slavonije, Baranje, Srijema, Bačke, Vojvodine, Posavine, Podravine. Obično se obavlja u zimskim mjesecima, studeni ili prosinac. Običaj se zadržao do današnjih dana, ali modernizacija društva smanjuje ovaj običaj koji je u padu.
Zadržali su se još uvijek u starim kućanstvima kao tradicija ili u kućanstvima koji sljede tradicionalne običaje življenja i gastronomije lokalnog područja. Glavni proizvodi klanja su sušeno dimljena kobasica, krvavica, kulen, šunka. Čvarci prženi u vlastitoj masti dobiveni topljenjem.
Osnovno je napomenuti da sve te proizvode lokalno stanovništvo začinjava prema vlastitom ukusu i procesu sušenja ili dimljenja što je proizvod vlastitog ukusa pojedinca.