Orahovo ulje
Orahovo ulje
Orahovo ulje je zlatno-žuto do svijetlo smeđe boje, ima fino trpak, gorkast ukus i aromu friško prženih oraha koja posebno dolazi do izražaja u svim jelima pripremljenim s njime.
Orahovo ulje u kuhinji
Koristi se za pripremu hladnih salata (matovilac), toplih juha i soseva i odlično harmonizira sa sirom. Upotrebljavati u već gotovim jelima, kao šta su: skuhani umaci, preljevi za salate, par kapi po pečenoj piletini.
Posebno slatka jela kao voćne salate, palačinke, kolači i peciva sa njime dobivaju jednu ugodnu i uvjek prepoznatljivu notu.
Ulje je također pogodno za kratko prženje ribe, mesa i povrća uvjek pazeći da se ne pređe dimnu točku. Ulje oraha potrebno je čuvati na hladnom i mračnom mjestu jer može lako užegnuti.
Orahovo ulje u medicini
Zbog bogatstva višestruko nezasićenim masnim kiselinama, orahovo se ulje koristi u narodnoj medicini kao ljek pri problemima s disanjem, jetrom i žućnim mjehurom.
Orahovo ulje u kozmetici
Za njegu, visok sjaj i zaštitu vrhova kose rasporedite orahovo ulje po cijeloj dužini suhe tamnije kose. Nemojte ispirati ulje. A za regeneraciju tamne kose nanesite ulje prije pranja i ostavite djelovati 15 minuta. Potom operite kosu. Glavni aktivni sastojak vitamin E štiti kosu od nepovoljnih utjecaja UV zraka.
Orahovo ulje