ZNANSTVENICI su otkrili način pripravljana alkohola koji uzrokuju puno manji mamurluk te omogućava pijancima da se što prije oporave.
Studija je otkrila kako veće količine kisika u alkoholu omogućuju ljudima da ga lakše probave, a samim time imaju i manje negativnih efekata od pijančevanja.
Kisik se u tijelu koristi za razgradnju alkohola u vodu i ugljični dioksid. Povećanjem količine kisika tijelu se olakšava posao upućuju rezultati koji su višestrukim testovima i potvrđeni. Ispitanici su pili alkoholna pića s različitim količinama kisika, a trjezniji su bili oni koji su imali više kisika u tekućini.
– Ovo je otkriće i od kliničke, ali i od životne važnosti. Pića obogaćena kisikom daju pojedincu mogućnost da se prije otrijezni, a i negativne posljedice čašice više postaju zanemarive – objasnio Kwang-il Kwon, autor studije.
Dodao je kako se ubrzava i izbacivanje alkohola iz krvi što će sigurno smanjiti broj prometnih nesreća uzrokovanih pijanim vozačima. Studija je provedena u korejskom narodnom sveučilištu u Chungnamu.
GORILOPEDIJA
ZDRAVLJE