Koraba povrće
KORADA PRIPADA obitelji kupusnjača, a potiče iz sjeverne Europe, piše Ordinacija.hr.
Po okusu je vrlo slična bijeloj repi. Povrće je otprilike veličine naranče, a može se lako prepoznati po svom osebujnom obliku.Veliko lišće pričvršćeno za gomoljastu bazu također je jestivo i bogato hranjivim tvarima. Koraba je dostupna u dvije vrste, zelenoj i ljubičastoj. I dok zelena koraba treba biti svijetle boje, ljubičastu mora krasiti intenzivna nijansa.Zdravstvene prednosti korabe* Koraba je odličan izvor vitamina C i kalija. Ona također sadrži visoke količine vitamina B6, folne kiseline, magnezija i bakra.* Njeno je lišće bogato vitaminom A pa kao takvo predstavlja sjajan izvor nutrijenata za zdravlje naših očiju.* Koraba poboljšava cirkulaciju energije u našem tijelu i sprječava proljetni umor i mrtvilo.* Ovo povrće je učinkovito protiv edema, kandide i virusnih problema.* Koraba pomaže stabilizirati razinu šećera u krvi, te ublažava zdravstvena stanja kao što su hipoglikemija i dijabetes.* Ako se trudite smršaviti, u svoj jelovnik svakako uključite korabu jer je siromašna kalorijama. Ovo je povrće, s druge strane, bogato vlaknima.Savjeti za pripremanje* Izaberite glatke korabe, po mogućnosti bez mrlja. Lišće treba biti čvrsto i intenzivne boje.* Može ju oguliti prije ili poslije kuhanja, premda se kora vrlo jednostavno ukloni nakon što je povrće kuhano.* Ako želite jesti sirovu korabu, temeljito uklonite stabljike i koru. Također uklonite vlaknasti sloj ispod korabine kože.* Sirova koraba se jede s umacima, začinjena octom ili u salati. Mesnati dio povrća možete koristiti poput repe, a lišće kao špinat.* Korabu možete dodati juhama i varivima za vrijeme kuhanja. Možete ju pariti, a prije jela lagano pošpricati limunovim sokom i rastopljenim maslacem.
Koraba povrće
GORILOPEDIJA ZDRAVLJE