Klinčići začin
Koristite li klinčić u svakodnevnoj prehrani? Ako je vaš odgovor ne, svakako ga trebate uvrstiti na popis namirnica, piše Ordinacija.hr .
Ovaj je začin pravo vrelo antioksidansa, otkrivaju znanstvenici.
Španjolski su stručnjaci potvrdili kako je klinčić najbolji antioksidans jer sadrži visoke razine fenola.
Antioksidansi su važni jer hranu održavaju svježom, a također im se pripisuju ljekovita svojstva. Nova studija pozdravljena je kao napredak u proizvodnji prirodnije hrane, jer će klinčić potencijalno moći zamijeniti sintetičke antioksidanse kojima proizvođači hranu održavaju svježom na dulji rok.
Profesorica Juana Fernández-López, sa španjolskog sveučilišta Miguel klinčić je nazvala univerzalnim začinom te najboljim prirodnim antioksidansom. "Rezultati studije pokazuju kako se prirodni antioksidansi u začinima ili njihovim ekstraktima mogu koristiti u prehrambenoj industriji, dok god ne mijenjaju karakteristike hrane kojoj se dodaju", naglašava Fernández-López.
Stručnjaci su analizirali antioksidativni učinak eteričnog ulja ovog, ali i drugih začina koji se koriste u mediteranskoj kuhinji – origana, timijana, ružmarina i kadulje. Htjeli su ustanoviti mogu li se svi ovi začini koristiti u prehrambenoj industriji, posebice mesnoj. Profesorica Fernandez-Lopez kaže kako antioksidanski održavaju hranu svježom dulje vrijeme jer odgađaju oksidaciju lipida, koja smanjuje kakvoću i sigurnost u proizvodnji mesa.
Kako bi se izbjegla takva kvarenja, industrije pribjegavaju umjetnim antioksidansima. No, to su kemikalije, koje potencijalno štete organizmu i imaju nuspojave.
Antioksidansi su važni jer hranu održavaju svježom, a također im se pripisuju ljekovita svojstva. Nova studija pozdravljena je kao napredak u proizvodnji prirodnije hrane, jer će klinčić potencijalno moći zamijeniti sintetičke antioksidanse kojima proizvođači hranu održavaju svježom na dulji rok.
Profesorica Juana Fernández-López, sa španjolskog sveučilišta Miguel klinčić je nazvala univerzalnim začinom. Studija je objavljena u časopisu Flavour and Fragrance Journal.