Kiselina – formula
Kiselinska svojstva organskim kiselinama, dobivenim iz prirodnih izvora, daje karboksilna skupina. Neke od karboksilnih kiselina su: mravlja kiselina, octena kiselina, butanska kiselina, mliječna kiselina …
MRAVLJA KISELINA dobivena je iz mravi, pa joj otud i naziv. Nastaje oksidacijom metanola.
Njezina kemijska formula je HCOOH, a soli se nazivaju formijati (lat. formica= mrav). Najjednostavnija je karboksilna kiselina. Riječ je o bezbojnoj tekućini oštrog mirisa.
OCTENA KISELINA je izolirana iz octa koji se rabi za konzerviranje zelenog povrća i kao začin salati i drugim jelima. Nastaje oksidacijom etanola. Njezina kemijska formula je CH3COOH, a soli se nazivaju acetati.
U laboratorijima često se koristi 100 postotna octena kiselina, a alkoholni otac koji se prodaje u trgovinama sadrži samo 8 do 9% octene kiseline. Octena se kiselina pri temperaturi od 16,7 oC skrutne u masu sličnu ledu pa je nazivaju i ledenom octenom kiselinom.