Crveni grah
OVAJ UKUSAN grah obiluje vlaknima: pola šalice graha sadrži čak 7,3 grama vlakana, piše Ordinacija.hr .
Crveni grah odličan je izvor kalija i folne kiseline te dobar izvor željeza.
Vegetarijanci, pripazite: taj je grah također dobar biljni izvor proteina! Ipak, on sadrži samo neke od osam bitnih aminokiselina koje tijelo treba, a ne može ih samo proizvesti. Stoga ga treba jesti zajedno s nekom hranom koja ga nadopunjuje, npr. rižom, kako bi tijelo dobilo sve potrebne proteine.Konzumiranje bilo koje vrste graha – ali posebno one bogate vlaknima, poput crvenoga – može imati izvrstan učinak na razinu kolesterola. Prema proučavanjima Sveučilišta Kentucky, svakodnevno konzumiranje barem 120 grama kuhanoga graha može sniziti kolesterol za 20 posto!Vlakna ubrzavaju prolaz hrane kroz probavni sustav, i to ne samo da pospješuje probavu nego također može štititi od raka debelog crijeva. Snižavanjem razine kolesterola u krvi, crveni grah može pomoći u smanjivanju opasnosti od šećerne bolesti, srčane kapi i kardiovaskularnih bolesti.Folna kiselina pomaže u sprječavanju nekih urođenih defekata kod fetusa, štiti od raznih vrsta raka i srčanih bolesti. Kalij pomaže u održavanju normalnog krvnog tlaka, a to može spriječiti srčani napadaj i kap.Grah je iznimno zdrav izvor proteina. Ako ga kombinirate sa smeđom rižom ili drugim žitaricama, možete napraviti sjajan proteinski obrok koji sadrži sve amino kiseline potrebne za dobru prehranu. I za razliku od mesa, grah sadrži prirodno nisku razinu masti, a uz to ne sadrži kolesterol. Crveni grah je također dobar izvor željeza. Jedna šalica kuhanog grah sadrži više od 15 g proteina i 5 mg željeza.Jeste li znali da crveni grah sadrži iznimno visoku razinu antioksidansa, višu čak i od borovnica, brusnica i trešanja? Antioksidansi su potrebni kako bi zaštitili naše stanice od štetnog djelovanja slobodnih radikala, što zauzvrat može smanjiti rizik od raka, srčanih i drugih bolesti.
Crveni grah
GORILOPEDIJA ZDRAVLJE