Zimnica bez konzervansa
Sezonski nagon za kućanskom aktivnošću koja nas umiruje i centrira užitak je bez obzira na prepreke, a urbani način života ne bi nas trebao spriječiti da te nagone ispoljimo i zadovoljimo. Gledano posve praktično, priznajem, danas nema razloga da sami doma radimo zimnicu i slažemo džemove po stanu.
No, ako mene pitate, svaka sekunda odvojena za tu starinsku aktivnost vrijedi dvostruko naprosto zato jer nam donosi – užitak. Osjećam se kao da bježim iz svoje svakodnevice i postajem netko drugi, neka žena iz povijesti, a već je i to katkad užitak.
Za neiskusne zimničarke
Dakako, pomaže i činjenica da ova nježna vrsta konzerviranja voća i povrća koju ja predlažem – blagi chutney od bundeve (chutney, čitaj čatni, indijski slatkoslani dodatak uz meso vrlo je popularan u Velikoj Britaniji i SAD-u), nešto ukiseljenog komorača i džem od malina napravljen u pećnici – zahtijeva samo minimalni napor.
Suština je u tome da za ove moje teglice ne morate biti prava, uspješna, savršeno organizirana kućanica, već vam je potrebna samo želja da slijedite recepte. To bih nazvala spojem seoskih, crveno-bijelih stoljnjaka s kuhinjom od viskopoliranog čelika.
Za neiskusnu zimničarku, chutney je najjednostavniji prvi korak. On ne zahtijeva ni stručnost niti neku histeričnu aktivnost.
Malo rezuckanja i kuhanja
Naprosto sve stavite u lim za pečenje – u ovom slučaju narezanu bundevu, luk, čili papričice, šećer, začine za američku pitu od bundeve, mljevene klinčiće, sitno sjeckani svježi đumbir, ocat i malo soli – i to lijepo ostavite da u pećnici samo bubri i kuha, sve dok ne dobijete blagu, smeđu, ljepljivu smjesu. Ukratko, chutney se radi sam, bez vaše pomoći. Kad ga jednom stavite u sterilizirane staklenke (ja ih često steriliziram tako da ih operem u mašini za suđe na najvišoj temperaturi), chutney doista može stajati. Ne samo to, s vremenom postaje sve bolji. Zamislite, možete ga iznijeti i poslužiti uz božićnu puricu. (Blistajte od toplog odsjaja chutneyja na vašem licu) Doduše, toliko čekati da staklenku otvorite, bila bi prava šteta.
Chutney je najbolje sljubiti s neki oštrim, starijim parmezanom ili ovčijim sirom ako već nemate odležali originalni engleski sir cheddar. Sve dobre nareske chutney pretvara u nezemljaski užitak.
Ni ukiseljeni komorač, obogaćen narančom i limunom, nije puno kompliciranije napraviti. Nešto malo rezuckanja i kuhanja, potom grijanja i već ste gotovi. Kao i sve ukiseljeno povrće, najbolje pristaje uz nešto masniju, pravu zimsku hranu – pržene odreske od lososa, pečeni svinjski kare ili, još jednostavnije, uz dimljenog lososa ili neku drugu dimljenu ribu.
Maline kao da su svježe
Ako želite impresionirati predjelom, napravite carpaccio od vrlo tanko filetiranog supersvježeg lososa na kojeg stavite nešto mog komorača s njegovim kiselim umakom. Riba se u toj marinadi vrlo kratko prokuha, kao neka sjevernjačka varijanta latinoameričkog jela ceviche. Obvezno servirajte s kiselkastim raženim kruhom s kimom (u najgorem slučaju običnim crnim kruhom) i maslacem i naprosto uzdišite od zadovoljstva dok jedete.
U normalnim okolnostima, nikad kuhanje marmelade ili džema ne bih nazvala relaksirajućom aktivnošću. Doista, samo spominjanje termometra koji ispituje temperaturu vrelog šećera podiže mi tlak. No, tu se radi o najdivnijem i najjednostavnijem receptu. Ovaj džem nazivam džemom od malina bez ikakvog stresa. Jednostavno, izvadite dvije posude i u jednu stavite jednaku količinu šećera, a u drugu malina i pustite da se to peče u pećici oko pola sata. Pomiješajte sadržaj obje posude i to je to, pred vama je džem od malina.
Puno mi se više sviđa i od pravih džemova kakve su radile naše bake. Ukus je svježiji, življi, maline kao da su prave… Moj džem je sjajan na croissantima, bijelim žemljama ili muffinima. Preliven preko običnog biskvita s maslacem postaje sasvim solidan brzinski desert.
>> ZAČINJENI CHUTNEY OD BUNDEVE
>> UKISELJENI KOMORAČ
>> DŽEM OD MALINA BEZ STRESA
Zimnica bez konzervansa