Vegetarijanska kuhinja
Vegetarijanska kuhinja
Vegetarijanska prehrana je prehrana bez mesa, odnosno životinjskih proizvoda, kao što je teletina, svinjetina, piletina, riba, jaja i mlijeko. Neki vegetarijanci izbjegavaju i nošenje odjeće i obuće od životinja, odnosno kože i krzna.
Vegetarijanci se dijele na nekoliko vrsta.* Vegani su najradikalniji i u potpunosti izbjegavaju životinjske proizvode, uključujući i odjeću i obuću životinjskog podrijetla i sve kemijske proizvode koji su testirani na životinje.* Semivegetarijanci izbjegavaju crveno meso, a konzumiraju piletinu i ribu.* Ovolaktovegetarijanci jedu jaja i mliječne proizvode.* Laktovegetarijanci jedu mliječne proizvode.* Peskovegetarijanci jedu ribu.* Frutarijanci jedu samo plodove.* Fleksiterijanci prilagođavaju svoju prehranu.* Makrobiotičari jedu hranu prema propisima makrobiotike, može uključivati i izbjegavanje mesa iz zdravstvenih razloga, ravnomjeran unos svih namirnica, uzimanje samo onih namirnica koje su dostupne u prirodnom okolišu u kojem se osoba nalazi. Izvor: hr.wikipedia.org
Primjer recepta za Brzo povrće iz tave:
SASTOJCI: 2 patlidžana2 tikvice1 rajčica2 režnja češnjaka1-2 sušena peperoncina10-ak listića svježeg mažurana1 žlica sjeckanog peršina150 ml vrhnja za kuhanje50 g parmezana1 žlica krušnih mrvica1 limunekstra djevičansko maslinovo uljesol i papar PRIPREMA: Patlidžane operemo, ogulimo i narežemo na trakice. Stavimo ih u zdjelu s hladnom vodom, te sve zajedno pokapamo limunovim sokom, malo posolimo i ostavimo da odstoje 10-ak minuta kako bi pustili gorčinu. Za to vrijeme tikvice operemo i narežemo na trakice, a rajčicu operemo, očistimo od središnjeg dijela i narežemo na kockice. Zatim patlidžane ocijedimo i osušimo kuhinjskom krpom. U tavi ugrijemo 3-4 žlice maslinovog ulja, dodamo patlidžane i tikvice, protisnuti češnjak, mrvljeni peperoncino, te na srednje jakoj vatri pržimo uz povremeno okretanje dok povrće malo ne omekša. Potom u tavu dodamo listiće mažurana, sjeckani peršin, kockice rajčice, te začinimo solju i paprom. Zatim u sastojke umiješamo vrhnje za kuhanje, dodamo mješavinu naribanog parmezana i krušnih mrvica i pričekamo da se umak počne zgušnjavati. Gotovo jelo rasporedimo na tanjure i poslužimo.
Izvor: Crochef.com
Vegetarijanska kuhinja
>>Rolada od spinata
U mlijeku skuhamo margarin i brašno, dodamo jedno po jedno jaje i špinat. Smjesu izmiksamo te pečemo 20 minuta na 200°C. Pečeni biskvit stavimo da se malo ohladi...
>>Tikvice recepti
Prijatan okus, mekana kora i kremasto, sočno bijelo „meso“, tikvice čine idealnom ljetnom namirnicom. Iako se mogu nabaviti tijekom cijele godine, najukusnije su u sezoni, a sezoma im se proteže od svibnja do srpnja…
>>Kolači – recept za čokoladni kolač s bananama i jabukama
Želite li pripremiti odličan kolač? Što kažete, primjerice, na čokoladni kolač s bananama i jabukama?
>>Carstvo gljiva
Gljive su posebna grupa biljaka koje uspijevaju u gotovo svim klimatskim područjima...