Uskršnji ručak
Uskršnji ručak
Središnju ulogu u proslavi Uskrsa oduvijek je imala hrana.
Neki uskršnji običaji ostali su očuvani i u današnje doba.
Odabrane uskršnje namirnice nose se u crkvu u košari i vrši se jutarnji blagoslov jela.
DORUČAK
Blagoslovljena hrana jede se u krugu obitelji za doručak, a namirnice koje se najčešće nalaze na blagdanskom stolu su kuhana jaja, kuhana šunka, hren, mladi luk, sirnica, domaći kruh i brojne druge delicije.
RUČAK
Uskršnji ručak također se provodi u krugu obitelji, a najčešće se blaguje juha, pečenje s krumpirima te obilje svježih salata i hrena. Kolači se pripremaju s posebnom pažnjom, a najčešće se peku različiti kolači od dizanog tijesta/sirnica, a vrste variraju ovisno o regiji. U većini slučajeva takvo se pecivo priprema na Veliku subotu.
USKRSNI RECEPT /za 6 osoba/
JANJEĆA JUHA SA SUHIM MESOM
30 dag dimljenog suhog mesa ili pršuta50 dag janjetine1 veća mrkvakomadić celera2 manje rajčice1 mala glavica luka2 češnja češnjakacelerov listperšinov listsol, papar u zrnu
Priprema:
Suho meso operite, kratko ga prokuhajte, ocijedite vodu, pa ga stavite ponovo kuhati. Kada napola omekša dodajte janjetinu, sol, papar, luk, češnjak, napola prerezanu mrkvu i rajčice, te celer i peršinov list. Nastavite kuhati još oko jedan sat. Kad je meso mekano, izvadite ga iz juhe, a juhu procijedite i u nju ukuhajte po želji tjesteninu ili rižu. U ovu juhu se može dodati tijekom kuhanja koji list kupusa ili 1-2 krumpira.
PEČENA JANJETINA
janjeći but /oko 2,5 kg/1 dl uljalovorov listružmarinsol, vegeta1 glavica luka1 glavica češnjaka
Priprema:
Meso operite, posušite i natrljajte mješavinom soli i vegete. Stavite ga u pleh i prelijte vručim uljem. Uz janjetinu stavite grančicu ružmarina, lovorov list, glavicu luka i glavicu češnjaka u ljusci, koje ste prerezali na četvrtine. K tome još dolijte 1 dl vruće vode i sve dobro prekrijte folijom. Stavite peći u dobro ugrijanu pećnicu i pecite na 220 oko 90 minuta.
Pred kraj pečenja foliju skinite, kako bi se janjetina dodatno zapekla i poprimila lijepu boju. Po potrebi je prelijte sokom od pečenja. Pečenu janjetinu narežite na komade, a sok od pečenja procijedite i poslužite posebno. Uz janjetinu poslužite pečeni krumpir, mladi luk, rajčicu i salatu po izboru. Krumpir možete peći zajedno s mesom. Dodajte ga u pleh kada janjetina napola omekša.
Govoriti o Uskrsu, a ne spomenuti pisanice ne bi bilo prihvatljivo. Jaje je simbol života, a nezaobilazno bojenje jaja predstavlja veselje za odrasle i djecu.
Uskršnji ručak