Uskrsna pogača
Uskrsna pogača
Uskrsna pogača, u Dalmaciji zvana sirnica, u Istri i Primorju pinca, peče se od davnina.
Tradicionalna uskrsna pogača, kruh, pinca ili sirnica, obvezna je na stolu za najveći katolički blagdan Uskrs.
Iako je slatka, može se jesti i uz sva slana jela …
USKRSNA POGAČA, PINCA, SIRNICA …
SASTOJCI:
1 kg brašna3 kockice svježeg kvasca25 dg šećera20 dag maslaca5 jaja4 žutanjka1 limun1 naranča1 prašak za pecivo2 vanilij šećera1 mala žlica soli1 žlica ruma1 žlica maraskina1 žlica vina (prošek)5 dcl mlijeka
PRIPREMA:
U mlakom mlijeku sa dvije žlice šećera otopiti kvasac i ostaviti ga da odstoji.
Izraditi srednje tvrdo glatko tijesto od pjenasto izmiksanih jaja sa šećerom u koja umiješamo izrađen maslac i izmiksane, sitno narezane, limun i naranču. Dodati rum, maraskino, prošek i vanilin šećer.
Dodajući brašno s praškom za pecivo, sve dobro umijesiti, dolivajući otopljeni kvasac s mlijekom. Tijesto ostaviti da odstoji. Odstajalo tijesto premijesiti i podijeliti na tri dijela. Svaki dio ponovno premijesiti.
Oblikovati pogače i rasporediti ih u dublji pouljen i pobrašnjen pleh. Peći u zagrijanoj pećnici.
NAPOMENA: Pri izradi tijesta, možete stalno raditi mikserom, pazeći da na kraju brašno polagano dodajete. Bitno je tijesto dugo izrađivati, ako radite sa kuhačom.
***
USKRSNA POGAČA
Sastojci za 6 osoba300 g glatkog brašna150 g oštrog brašna100 g šećera150 ml mlakog mlijeka50 ml ulja2 jaja1 prašak za pecivo100-150 g groždica (namočenih u rumu)sok 1/2 narančekorica naranče i limuna1/2 kocke svježeg kvasca2 žlice kruškovca2 vanilij šećera
1. U mlakom mlijeku rastopite kvasac, žlicu šećera, žlicu brašna i ostavite 10 minuta.
2. U drugu posudu prosijte obje vrste brašna, dodajte šećer, vanilij šećer, prašak za pecivo, lagano umućena jaja, ulje, koricu naranče i limuna, sok naranče, kruškovac i kvasac i na kraju grožđice. Dobro izmjesite. Ako se lijepi dodati još malo brašna. Ostaviti dizati 2 do 3 sata.
3. Na pobrašnjenoj podlozi premjesite tijesto. Podijelite na dva dijela i oblikujte kugle. Stavite na tepsiju obloženu papirom za pečenje. Prerežite odozgo u obliku križa i ostavite dizati dok se pećnica ne zagrije na 180 stupnjeva.
4. Premazati lagano umućenim bjelanjkom kojem ste dodali malo ulja. Pecite 25-30 min.
Uskrsna pogača