Ričet varivo
Sastojci:
• 200 g ječmene kaše
• 150 g bijelog graha
• 400 g suhog mesa (bez kostiju)
• ½ glavice luka
• 2 režnja češnjaka
• 1 žličica klekovih bobica
• 1 list lovora
• 100 g mrkve
• 150 g korabe
• 100 g korijena celera
• 1 žličica mažurana
• 1 žlica sjeckanog peršina
• ocat
• sol i papar
Priprema:
Ječam i grah očistimo isperemo pod mlazom vode i preko noći ostavimo da se moči u dosta hladne vode. U prikladan lonac ulijemo litru vode, dodamo suho meso, na kockice narezan luk, na listiće narezane režnjeve češnjaka, klekove bobe, lovorov list i kada zavrije kuhamo na laganoj vatri 20-ak minuta. Iz juhe izvadimo klekove bobe i lovorov list, a dodamo očišćenu i na kockice narezanu mrkvu, korabu i korijen celera, zatim dodamo ocijeđeni ječam i grah, mažuran, začinimo solju i paprom i sve zajedno kuhamo dok grah ne omekša. Kada je varivo gotovo, iz njega izvadimo kuhano meso, narežemo ga na kockice koje odmah vratimo u varivo, umiješamo sjeckani peršin, dodamo po želji malo octa, promiješamo i poslužimo. Izvor: crochef.com