Recept za rižoto
Za 4 osobe
– 1 kg prilipaka
– 20 dag riže
– 2 žlice maslinova ulja
– 1 dcl bijelog suhog vina
– 1 manji luk
– 4 režnja češnjaka
– 1 žlica usitnjenog petrusimula
– 4 dcl ribljeg temeljca
U teći na lagano dopola zažutite narezani luk pa dodajte peršin i usitnjeni češnjak. Malko propirjajte i dodajte oprane školjke. Držite na jačoj vatri uz miješanje par minuta dok se meso nije odvojilo od ljuštura. Prazne ljušture možete izvaditi ili pak nastaviti kuhanje "na šporko". U oba slučaja školjkama dodajte vino, riblji temeljac (ili 3 dcl mlake vode) i rižu. Samo malo smanjite vatru pa kuhajte uz miješanje. Kad je riža dopola gotova, dodajte vino te nastavite kuhati dok nije gotova. Služite toplo. Po guštu naribajte parmezana.