Recept za kozice
KOZICE OVLAŠ popecite na suhoj tavi, očistite repove, a od glava i ljuski u dva decilitra vode skuhajte temeljac.
Neka voda uzavre, potom sve pasirajte i procjedite, a dobivenu "juhu" stavite sa strane. Zamutite zajedno osam jaja, posolite ih i popaprite te im dodajte žlicu ribanog parmezana. Očistite i na sitno narežite ukiseljenu ljutiku (ili kapare) i timijan pa lagano propirjajte u većoj tavi na maslinovom ulju.
Nakon nekoliko minuta dodajte im par žlica temeljca i očišćene repove, pa šufigajite na lagano dok temeljac nije skoro pa ishlapio. Potom dodajte prethodno zamućeno jaje i dobro sve promiješajte, pojačajte vatru i pecite dok ne dobijete veliku fritaju. Prije služenja pospite ju – prema željama – naribanim petrusimulom.
Sastojci za 4 osobe:
1/2 kg većih kozica (ili škampa)
8 jaja
2 žlice maslinova ulja
2 dalmatinske ukiseljene ljutike (ili 1 žlica ukiseljenih kapara)
sol i papar
1 žlica svježe naribanog parmezana
1 žličica suhog ili 1 velika žlica svježeg nasjeckanog timijana
1 žlica usitnjenog petrusimula