Priprema patke
PAČJE MESO dobro je najprije malo prokuhati u slanoj vodi.
Zatim ocijedite. Kelju odstranite vanjske oštećene listove pa glavicu narežite na četvrtine. Odrežite tvrdi kočanj i listove narežite na kocke. Potopite u kipuću slanu vodu. Kad provri, smanjite temperaturu, poklopite i kuhajte 15 minuta.
Ocijedite kelj. U me đuvremenu oljuštite luk i češnjak te ih sitno nasjeckajte. Ogulite krumpire i mrkve te ih narežite na kocke.
Poriluku odrežite oštećene i tamne vrhove listova te donji kraj s korjenčićima. Dobro operite i narežite. Pomiješajte sve povrće, posolite, popaprite i stavite u vatrostalnu posudu. Na to rasporedite pačeti-nu i zalijte vodom od kuhanja. Dosolite i popaprite. Pecite 25 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 °C.
Nasjeckanu slaninu ispržite pa s masnoćom nalijte na meso. Smanjite temperaturu na 150 °C i pecite još pola sata, a prema potrebi i dulje da se meso sasvim ispeče. Tijekom pečenja meso povremeno okrećite, a povrće promiješajte i prema potrebi dolijte vodu.
4 osobe, priprema 1 sat i 25 min
4 komada pačetine
15 dag mesnate dimljene slanine
1 mala glavica kelja
2 krumpira
2 mrkve
2 poriluka
1 glavica luka
sol i papar