Priprema oslića
Lonac složenac s oslićem
1. POVRĆE OČISTIMO i narežemo na deblje ploške. Ribu očistimo, odrežimo leđne peraje, pa narežemo na veće komade.
2. Povrće skupa stavimo u jednu posudu, dodamo sol, papar, malo maslinovog ulja, lovorov list, pa dobro promiješamo u jednoličnu mješavinu. Komade ribe poslažemo po tom povrću, tako da ga ih malo uronimo, ali da opet ostanu vidljivi. Prelijemo vodom ili ribljim temeljcem, bijelim vinom i stavimo da brzo zakuha.
3. Kad je zakuhala pustimo kratko da kuha, a zatim smanjimo plamenik i pustimo da lagano uz rub krčka. Ne miješamo, samo lagano tresemo posudu da nam se ne bi komadi ribe raspali.
4. Prije posluživanja dotjeramo okus i pospemo s kosanim peršinom. Serviramo tako da na stol iznesemo sve zajedno s posudom u kojoj se pripremalo jelo.
Za 4 osobe
Oslić 2 kom., cca. 0,80 kg
Krumpir 1 kg
Luk 2 glavice
Bijeli luk 4 zrna
Mrkva 0,20 kg
Peršin vezica
Lovorov list 2 kom.
Maslinovo ulje 0,05 l
Papar u zrnu prstohvat
Svježa rajčica 2 kom.
Bijelo vino 0,20 l
Sol, papar po potrebi
Težina: * *
Vino: Žlahtina Katuna
Savjet: Kod pripremanja ovog jela može se doadti malo više maslinovog ulja, tj. po želji, a mjesto oslića možemo koristiti i druge ribe koje nam se nađu na udici.
Vrijeme pripreme: 40 minuta