Povijest čokolade
Čarobni okus čokolade prvi su spoznali drevni narodi Srednje i Južne Amerike kao što su Maje, Asteci i Olmeci koji su još prije 2600 godina kuhali čokoladnu smjesu.
Iako je Kolumbo na španjolski dvor donio i sjeme kakaovca, kralj i kraljica za to nisu pokazali interes. No, situacija se promijenila 1528. godine kada je konkvistador Hernan Cortes donio kakao i opremu za pravljenje čokolatla, toplog, čokoladnog napitka koji su pravili Asteci koje je prethodno pokorio.
Španjolski su redovnici zatim lanisirali svoju verziju čokoladnog napitka u koji su dodavali cimet i šećer. Nizozemski kemičar Coenrad Van Houten 1828. godine patentirao je hidrauličnu prešu koja je mrvila zrna kakaovca u kakao prah. Prvu mliječnu čokoladu proizveo je 1875. godine Švicarac Daniel Peter. Najcjenjeniji svjetski proizvođači čokolade su Švicarci i Belgijci.