Piletina u umaku od gljiva
Kokotić u vinu
PRIPREMITE (za 4 osobe):
1 kokotić (ili krupno pile) težak 1,5 kg,
1 krupnu glavicu luka,
2 režnja češnjaka,
1 l crnog vina,
20 sitnih glavica luka,
20 dag šampinjona,
25 dag dimljene slanine,
4 dag maslaca,
2 žlice ulja,
1 dl kokošje juhe,
1 lovorov listić,
malo majčine dušice i peršina,
sol,
papar
Pile narežite na 8 komada. Pomiješajte vino, lovor, majčinu dušicu, peršin te nasjeckani krupni luk i češnjak. Tom marinadom prelijte pile. Neka se marinira na hladnome 1 dan. Ako imate kokotića, marinirajte tri dana. Obrišite meso pa ispržite na maslacu i ulju sa sitno narezanom slaninom. Zalijte marinadom i kad provri, poklopite pa pirjajte na niskoj temperaturi 25-30 minuta. Posebno ispirjajte narezane šampinjone, a posebno oljuštene male glavice luka. Primiješajte mesu i pirjajte još desetak minuta da piletina omekša. Dok se pirja, po potrebi dolijevajte juhom. Pospite peršinom i poslužite s domaćim širokim rezancima.