Pečena purica sa kobasicama
Puran i kobasice
PRIPREMITE:
1 purana (teškog 3,5 kg), 75 dag krumpira, svežnjić peršinovih grančica, 1 grančicu ružmarina, 1 glavicu luka, 4 dimljene svinjske kobasice, 2 dl suhoga bijelog vina, ulje, sol, papar, nar
Purana izvana i iznutra posolite pa popaprite. Krumpire ogulite, skuhajte u slanoj vodi i protisnite. Primiješajte nasjeckani luk i peršin te usitnjene oguljene kobasice. Time napunite purana i zatvorite otvor. Premjestite ga na lim i prelijte vrelim uljem.
Pecite na 200 °C dok ne dobije lijepu rumenu koricu. Zatim smanjite na 170, prelijte vinom, pospite iglicama mažurana te pecite još dva sata, zalijevajući vlastitim sokom i vodom. Okružite krupno narezanim povrćem i sve pokrijte aluminijskom folijom. Pecite još pola sata. Okružite zrncima nara.