Pečena guska
1. OGULJENE KESTENE kuhajte 30 minuta u slanoj vodi ili pilećoj juhi.
Zalijte kruh mlijekom. Jednu glavicu luka sitno nasjeckajte s jetrom pa ispržite. Ogulite kobasice i usitnite. Pomiješajte luk i jetru, kobasice, 30 dag vilicom zgnječenih kestena i iscije-đeni kruh. Začinite.
2. Gusku operite te obrišite izvana i iznutra. Napunite je nadjevom pa otvor zatvorite čačkalicama i stavite u lim. Posolite i popaprite izvana. Okružite je narezanim mrkvama i lukom narezanim na kriškice. Prelijte vrućim maslacem.
3. Pecite 2 sata na 175 °C, a povremeno iglom bockajte gusku da izlazi masnoća te zalijevajte vinom, a poslije vodom i vlastitim sokom. Oko guske stavite preostale kestene, zalijte juhom i pecite još otprilike 1 sat. Dobiveni sok ponudite uz pečenku.
10 osoba
Priprema 3 sata i 45 min
– 1 guska teška 3 kg
ZA NADJEV:
– 20 dag kobasice pečenice
– 1 gusja jetra ili 30 dag pilećih
– 1 režanj češnjaka
– 1,25 kg kestena
– 15 dag mekanog dijela kruha
– 2,5 dl mlijeka
– 3 glavice luka
ZA PEČENJE:
– 8 dag maslaca ili ulja
– 4 mrkve
– 5 dl bijelog vina
– sol
– papar