Pašticada recept
Sastojci:
• 1 kg govedine od buta• 50 g pancete• 4 režnja češnjaka• 1 žličica klinčića• 200 g suhih šljiva• 100 ml prošeka• 150 g rajčice pelati• ulje• sol i paparZa marinadu:• 700 ml crnog vina• 2 mrkve• 1 glavica luka• 2 češnja češnjaka• 1/6 celerovog korijena• 1 žličica papra u zrnu• 200 ml vinskog octa• 2 lovorova lista
Priprema: Goveđi but operemo, ocijedimo, nabodemo („našpikamo“) klinčićima, štapićima češnjaka i pancete. Tako pripremljeno meso položimo u zdjelu, prelijemo pripremljenom marinadom i ostavimo u hladnjaku preko noći. Marinirano meso ocijedimo i osušimo pa kratko popržimo sa svih strana u loncu na vrućem ulju. Dodamo ocijeđeno povrće iz marinade (mrkva, luk, celerov korijen), začinimo solju, paprom i pirjamo na srednje jakoj vatri, povremeno okrećući meso, dok povrće ne omekša. Zatim u lonac dodamo rajčicu, polovicu šljiva, podlijemo vodom i kuhamo na laganoj vatri otprilike jedan sat, odnosno dok meso ne omekša (po potrebi podlijevamo s malo vode). Kad je meso gotovo, izvadimo ga i narežemo na ploške, a umak izmiksamo štapnim mikserom. Na koncu dodamo prošek, ostatak šljiva, promiješamo i kada zavri, maknemo s vatre. Na tanjure stavimo ploške mesa, prelijemo umakom i poslužimo, piše crochef.com.