Palenta priprema
Kolač od palente i borovnica
Vrijeme pripreme: 1 sat 16-8 porcija
Voće na vrhu: 1 Ulje za mazanje lima 145 grama šećera 1350 grama borovnica (može i zaleđenih)
Tijesto: 12 velika jaja 1120 grama šećera 1naribana korica 1 velike naranče 1100 ml svježe iscijeđenog narančinog soka 1100 ml blagog maslinova ili suncokretova ulja 160 grama instant palente 1150 grama oštrog brašna 12 žličice praška za pecivo 1prstohvat soli.
Ugrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Namažite lim za pečenje kvadratnog oblika (oko 30 cm) i dno te strane lima obložite papirom za pečenje. Pospite dno šećerom i rasporedite borovnice.
U zdjeli izmiješajte jaja, šećer i koricu od naranče. Miksajte dok smjesa ne postane sasvim svijetla i gusta. Dodajte narančin sok i ulje i dobro ih umiješajte. Dodajte palentu, brašno, prašak za pecivo i sol i sve to dobro promiješajte. Prelijte preko borovnica.
Pecite oko 45 minuta i isprobajte vilicom je li kolač gotov (mora ostati čista). Kolač će biti zlatnosmeđ i spužvast na dodir. Ohladite ga oko 5 minuta, pažljivo preokrenite na tanjur za serviranje i skinite papir za pečenje. Poslužite toplo.
Palenta priprema