Orehnjača i makovnjača
Sastojci:
• 500 g brašna
• 3,5 g kvasca• 1 jaje• 2 žumanjka• 100 g maslaca• 500 g oraha• 300 g maka• 6 dl mlijeka• 550 g šećera• 1 dl ruma• 100 g grožđica• korica limuna
Priprema:
Pjenicu za dizano tijesto pripremamo tako da u zasebnoj maloj posudi izmiješamo kvasac, žličicu šećera i brašna i pola dcl mlakog mlijeka. Stavimo na toplo da odstoji 45 minuta. Na dasci za tijesto prosijemo brašno, dodamo ostale sastojke i pjenicu te sve zajedno umiješamo u rahlo tijesto (tijesto miješamo ručno – mikserom ili „klofamo“ kuhačom). Tijesto prebacujemo u čistu posudu posutu brašnom, pokrivamo ga krpom i stavljamo na toplo mjesto da se diže od prilike 30-40 minuta. Dok tijesto fermentira, pripremamo nadjev. Pustimo mlijeko da zavrije i dodamo šećer. U jednu posudu stavljamo mljevene orahe, a u drugu mak. U obje posude dodamo grožđice namočene u rumu, naribamo limunovu koru na fini dio ribeža te promiješamo. Vruće mlijeko prelijemo preko obje smjese te ih izmiješamo, i smjese su spremne za punjenje tijesta. Tijesto podijelimo na dva dijela, razvaljamo na širinu posude za pečenje te jedno nadjevamo makom, a drugo orasima te ih „zarolamo“. Obje štruce položimo u namašćenu posudu za pečenje. Rastopljeni maslac stavljamo između štruca da se ne zapeku. Prije pečenja žumanjkom premažemo štruce te ih ostavimo da se dižu još 15 minuta. Kolač stavljamo u pećnicu na srednju razinu, na 180 ºC cca. 60 minuta. Izvor: crochef.com.
Orehnjača i makovnjača