Mousse od čokolade, krema od čokolade
Za biskvit: 4 jaja, 15 dag šećera, 10 dag lješnjaka, 7 dag čokolade, 8 dag maslaca, 1 žlica brašna.
Za mousse: 5 jaja, 10 dag šećera, 12,5 dag svježeg sira, 15 dag bijele čokolade, 1/2 listića želatine, 2-3 žlice soka od naranče, 5 dl vrhnja za šlag.
Za posipanje: pistacije
1. Za biskvit umutite žumanjke sa šećerom. Dodajte mljevene lješnjake, omekšali maslac, ribanu čokoladu.
2. Lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka i brašno. Pecite 15 do 20 minuta na 180 Celzijevih stupnjeva na papirom za pečenje pokrivenom limu.
3. Kad se ohladi, kalupom izrezujte krugove.
4. Za mousse kuhajte na pari žumanjke sa šećerom dok smjesa ne postane gusta.
5. Malo je ohladite pa u mlaku smjesu dodajte rastopljenu čokoladu, dobro izrađen sir, sok od naranče i prethodno natopljenu i otopljenu želatinu.
6. U ohlađenu smjesu umiješajte čvrst šlag. Ulijte do pola u čašice, stavite čokoladni biskvit (ili neki fini čokoladni keks), pospite mljevenim pistacijama.
7. Do vrha čaše dodajte ostatak moussea. Ukrasite pistacijama i ukrasima napravljenim od bijele čokolade