Molekularna kuhinja
Molekularna kuhinja
Molekularna kuhinja ili molekularna gastronomija je način pripremanja hrane i pića u kojemse koriste biokemijski procesi.
Molekularna kuhinja se osim uobičajenih tehnika u kuhinji eksperimantalno koristi i tehnikama iz kemijskih i fizičkih laboratorija i industrijske proizvodnje hrane, kako bi proizvela jela i namirnice sa potpuno novim osobinama, kao npr. pjene i želei od povrća, vrući sladoled ili kavijar od dinje i lubenice. Iznenađujućim kombinacijama aroma, slatkog i slanog, temperatura i tekstura, jela molekularne kuhinje su istovremeno i "škola čula mirisa i ukusa" i približavaju se metodama moderne umjetnosti.Među najpoznatija jela ove kuhinje, spada "žele od povrća sa uljem od drvenog uglja". Optička i teksturna apstrakcija ovog jela predstavlja suštu suprotnost njegovom ukusu, koji podsjeća na mediteransko povrće sa roštilja.
Molekularna kuhinja
Kuhinja Kod Ane
Recepti koje Ana Ugarković u emisiji predstavlja bazirani su na tradicionalnoj hrvatskoj kuhinji te na sezonskoj ponudi namirnica na tržnicama. Ana svojim delicijama uvijek počasti svoje goste, drage prijatelje i brojne poznate osobe
Kinder pingvin kolač
Kinder pingvin kolač – Biskvit: 5 jaja, 5 žlica šećera, 5 žlica brašna, 2 žlice kakaa, 1 prašak za pecivo…
Ananas torta
Ananas torta – 10 dag margarina, 20 dag šećera, 3 jaja, 3 dag kakaa, 15 dag brašna, 1/4 vrećice praška za pecivo, 2 žlice slatkog vrhnja…
Studentski kolač
Studentski kolač – 15 dag suhih smokava, 25 dag šećera, 25 dag grožđica, 5 bjelanjaka, 20 dag šećera, 1 oblatna…
Priprema bifteka
Juneću pisanicu očistimo od žilica i narežemo na 5 cm debele i 200-250 g teške filee. U tavu, na vrućem ulju, pržimo sjeckani luk dok ne omekša….
Novogodišnji kolači
MEDENJACI – 6 dcl mekog brašna, 1 dcl meda, 4 žlice šećera, 1 mala žlica sode bikarbone, Malo klinčića, 1 cimet
Božićni kolač
Staviti brašno u posudu i napraviti udubljenje u sredini. U udubljenje dodati toplo mlijeko i suhi kvas pa sve dobro promiješati i ostaviti da stoji na toplom mjestu sve dok se ne pojave mjehurići…
Torta Japanski vjetar
Sastojci za 8 osoba: – 8 bjelanjaka – 1/2 kg šećera u prahu – 3 žlice soka od limuna
Rolada od špinata
U mlijeku skuhamo margarin i brašno, dodamo jedno po jedno jaje i špinat. Smjesu izmiksamo te pečemo 20 minuta na 200°C. Pečeni biskvit stavimo da se malo ohladi…
Španjolski vjetar
8 bjelanjaka 8 žličica šećera 2 šalice kokosa pola vrećice praška za pecivo