Mesna štruca s jajima
Sastojci:
• 300 g mljevene junetine• 300 g mljevene teletine• 300 g mljevene svinjetine• 1 žemlja (stara dva dana)• 150 ml mlijeka• 30 g maslaca• 1 glavica luka• 2 mrkve• 5 jaja• 1 žlica sjeckanog peršina• muškatni oraščić• krušne mrvice• sol i papar
Priprema: U zdjelu stavimo dva dana staru žemlju narezanu na kockice, posolimo, prelijemo mlijekom, malo izmiješamo i ostavimo da se moči. Za to vrijeme u tavi ugrijemo maslac, dodamo sjeckani luk i naribanu mrkvu, malo ih posolimo i na laganoj vatri pržimo dok ne omekšaju. Gotovo povrće maknemo s vatre i ostavimo da se malo ohladi. Namočenu žemlju dobro ocijedimo i usitnimo. U zasebnu zdjelu stavimo sitno mljevenu teletinu, junetinu i svinjetinu, dodamo ocijeđenu žemlju, 2 umućena jaja, sjeckani peršin, naribamo malo muškatnog oraščića, začinimo solju i paprom, dodamo ohlađeno povrće i sve zajedno dobro izradimo rukom. Visoki kalup pravokutnog oblika premažemo omekšalim maslacem i posipamo krušnim mrvicama. Ovako pripremljeni kalup, mesom punimo do dvije trećine visine i u njega po sredini utisnemo 3 tvrdo kuhana jaja. Sve zajedno prekrijemo preostalim mesom, te ga na vrhu poravnamo. Meso odozgo premažemo omekšanim maslacem i iz kalupa iskrenemo na sredinu vatrostalne posude u kojoj ćemo peći štrucu (to smo učinili kako bi dobili što pravilniji oblik pečene štruce. Ovako pripremljenu štrucu stavljamo peći u pećnicu zagrijanu na 190°C, po prilici jedan sat i poslužimo.
Izvor: crochef.com