Pronašli smo za vas nekoliko recepata kako najbolje pripremiti lignje.
Lignje na žaru
Sastojci
1/2 kg velikih liganja,2 glavice luka, 2 klinčaca, 2—3 žlice vinskog octa; umak: 2 žlice finog vinskog octa, 6 žlica ulja (dodajte bar dio maslinovog), sol, papar, zeleni peršin, malo ružmarina, majčina dušica i druge primorske trave sol, papar.
Priprema: Očistite dobro lignje, narežite na veće komade, Razrijedite ocat s 2 dcl vode, osolite, popaprite i u kipuće spustite lignje da se gotovo dokraja skuhaju. Na izletu ih samo zapecite na vrlo jakoj žeravici, pa poslužite prelivene umakom načinjenim od octa, ulja i sitno nasjeckanih trava, te osoljenim i popaprenim.
Pržene lignje
Sastojci:
80 dag lignji4 češnja češnjaka2 žlice vegete2 žlice ulja 2 žlice maslinovog uljaperšinov listsol i papar
Priprema:
Lignje dobro očistiti i operat, U posudu za pečenje uliti maslinovo i obično ulje pa u nju složiti lignje. Lignje posuti isjeckanim češnjakom, vegetom, i peršinovim listom. Popapriti i posoliti po ukusu. Posudu poklopiti i lagano pržiti dok lignje ne omekšaju. Prilikom prženja lignje ne miješati nego posudu povremeno protresiti.
Punjene lignje
Sastojci:
1 kg lignji (po mogućnosti svježe velike jadranske lignje)1 dl bijelog vina2 nasjeckana češnja češnjaka (bijelog luka)Nasjeckan stručak peršina (petrusimula)5 – 6 žlica krušnih mrvica (prezla)2 dl maslinovog uljaSol, papar i mirisne trave po ukusu
Priprema:
Lignjama odstranite utrobu, rožnatu čeljust, oči, vrhove krakova i hrskavičavu ljušturu. Glave i ostatak krakova isjeckajte, dodajte češnjak, mrvice, peršin, 2 žlice maslinovog ulja, oprezno posolite, začinite te sve dobro promiješajte. Ovom smjesom napunite lignje (ne previše) i zatvorite ih čačkalicama. Ostatak maslinovog ulja lagano zagrijte (paziti da se ne pregrije) te zapecite lignje sa svih strana. Kada porumene podlijte ih vinom. Poklopite i pirjate dok vino ne ispari. Poslužite s kuhanim krumpirom.Ovako punjene lignje mogu se pržiti i na gradelama.
Lignje s limunom i češnjakom
Sastojci:
125 g riže dugoga bijelog zrna300 ml riblje juhe225 g lignji, očišćenih fino naribana korica1 limuna1 režanj češnjaka, oguljen i smrvljen1 ljutika, oguljena i sitno nasjeckana2 žlice svježe nasjeckanog korijandra2 žlice soka od limunasol i svježe mljeveni crni papar
Priprema:
Isperite rižu dok voda ne bude bistra. Stavite je u lonac s juhom. Uzavrijte, a zatim smanjite temperaturu. Pokrijte i lagano kuhajte 10 minuta. Ugasite plamen i dok spremate lignje ostavite lonac pokriven tako da se riža može pariti. Očistite lignje od kožice i odložite. Zarežite gornji dio liganja tako da dobijete spiralu. Izmiješajte koricu limuna, smrvljeni češnjak i nasjeckanu Ijutiku. Stavite lignje u plitku zdjelu i po njoj pospite smjesu limuna te promiješajte. Zagrijte tavu do dimijenja. Pržite lignje 3-4 minute dok se ne ispeku, zatim ih narežite. Pospite po njima korijandar i sok od limuna. Začinite po ukusu solju i paprom. Ocijedite rižu i odmah poslužite s lignjama.