Kuhanje hrenovki
Nemam običaj koncentrirati se na bilo koji sastojak ili namirnicu. Čini mi se da to više nalikuje na predavanje nego prijedlog za stvarni obrok. Pa, iako priznajem da su recepti koje ovdje dajem samo za juhe, za to postoji opravdanje. Ove su juhe sasvim različitog karaktera. Jednostavna juha od graška koju dobijete tako da nekoliko sastojaka stavite u posudu, a zatim obradite u blenderu, potpuno je drukčija od juhe sa slanutkom i hrenovkama, koja može biti savršeno glavno jelo
Čak i kada sam u gužvi, volim skuhati juhu. Samo ubacite nekoliko sastojaka u lonac, dodate vodu i pustite da zavrije. Juha ne traži ni detaljno mjerenje sastojaka – to nije precizna umjetnost.
Sve je već u smočnici
Jedan od mojih redovitih, gotovo instant-obroka je juha od graška koju radim tako da ubacim nasjeckani luk ljutiku i malo maslinova ulja s češnjem češnjaka te dodam grašak iz zamrzivača. Kada se grašak malo ugrije, dodam temeljac i pustim kuhati desetak minuta prije nego što sve stavim u blender sa svježe naribanim parmezanom.
Možete po volji dodati i druge sastojke – ako volite slaninu, narežite krišku, dvije u posudu i ubacite zajedno s lukom. Za veću šminku dodajte mljeveni kim u luk ili malo kokosova mlijeka i soka od limete kad sve stavite u blender. Najbolja je stvar s ovom juhom što se može napraviti od sastojaka koje imate pri ruci.
U velikim količinama
Moja omiljena juha, ona od slanutka s hrenovkama, pruža veće zadovoljstvo nego što možete zamisliti. Osigurava mnogo korisnih vlakana i ugodno grije u hladnim danima. Često ni ne dodajem hrenovke, nego uživam samo u zlatnoj, zrnastoj punoj zdjeli. Za pripremu ove juhe potrebno vam je malo više vremena, ali ne i velik napor.
U veliku posudu stavite malo ulja, dodajte nasjeckani češnjak, mrkvu i celer (ja ih u procesoru obradim da dobijem pire) i slanutak. Zatim dodajte lovorov list i pileći ili povrtni temeljac. Pred kraj kuhanja dodajte malo svježe naribanog muškatnog oraščića. Možete napraviti velike količine ove juha te zagrijati dovoljno za zdjelu kad poželite. A vjerujte mi, poželjet ćete.
Juha od slanutka s hrenovkama
Potrebno je:
1 luk, oguljen i narezan na veće komade
1 mrkva, očišćena i narezana na veće komade
1 grančica celera bjelaša ili kockica dužine palca celera, narezana na krupnije
1 češanj češnjaka
2 do 3 žlice biljnog u lja
muškatni orašćić
450 g slanutka koji ste prethodnu večer namočili (ili iz konzerve) ocijeđenog
4 šalice pilećeg ili povrtnog temeljca
2 lista lovora
otprilike 8 hrenovki, narezanih na komade duge 2,5 cm
Priprema:
U bender stavite luk, mrkvu, celer i češnjak i obradite dok ne dobijete finu smjesu.
2. Stavite u široku posudu na srednju vatru, dodajte ulje. Kada se zagrije, dodajte povrće i pirjajte dok ne omekša, ali ne promijeni boju – 5 do 10 mnuta. Dodajte muškjatni oraščić, slanutak. Dobro promiješajte.
3. Dodajte 4 šalice temeljca i lovorov list te pustite da proključa. Pokrijte i smanjite temperaturu. Neka se polagano kuha dok slanutak nije jako mekan (oko sat vremena ako ste ga namakali, desetak minuta ako je ih konzerve). Ako je pregusta, dodajte malo temeljca.
4. Dodajte komadiće jhrenovke u juhuy i kuhajte dok nije gotovo.
>> Juha od graška
Kuhanje hrenovki