Kolač od jagode
Moja “jagodnjača” je divan kraj ovog ručka. To je vrlo interesantan kolač: kad ga jedete pomalo topao, on je odličan desert, a kad se sasvim ohladi, postaje pravi poslijepodnevni suhi kolač uz čaj ili sjajan doručak za sljedeće jutro. Kolač je pomalo nespretan za slaganje: dok tijesto stavljate na dno i pokušavate ga dobro prstima utisnuti u rubove posude za pečenje i preko njega stavljate izmiksane jagode, i napokon ostatak tijesta na vrh, sve će vam se to činiti kao nevjerojatna zbrka koja ne može na kraju pristojno izgledati. No, nemojte se bojati, sve se to lijepo složi dok se peče u svom limu.
Ovaj vam kolač predlažem za vikend, kad imate malo više vremena za svoju kuhinju (pecite ga prije pileta); ovo nije recept koji će vas opustiti nakon dugog dana na poslu. Jer, kao što kuhanje počiva na preciznom “uštimavanju” onoga što nam se može činiti kao nevažni sastojak, odabir onoga što ćete kuhati u najvećoj mjeri treba ovisiti o tome kako vam u tome trenutku izgleda vaš život. No, život u kojem niti u jednom trenutku nemamo dovoljno vremena za meki, mirisni kolač od jagoda i kiselog vrhnja, doista bi bio tužan.