Kako napraviti sir – kako se radi sir
Domaći kuhani sir
Sastojci:
– 4 l mlijeka
– 150 ml alkoholnog octa
– sol
Priprema:
U odgovarajući lonac ulijemo mlijeko, malo ga posolimo i kuhamo na srednje jakoj vatri do temperature po prilici 95°C, odnosno, do prije vrenja. Zatim mlijeko maknemo s vatre i ostavimo da se ohladi na temperaturu po prilici 45°C.
Kada se mlijeko ohladilo na željenu temperaturu, oberemo ga (maknemo koricu sa površine mlijeka) i u njega ulijemo alkoholni ocat pomoću kojega će se mlijeko zgrušati. Povremeno miješajući pričekamo da se sir počne odvajati i da tekućina postane zelenkasta.
Zatim sve zajedno preko dvostruke gaze procijedimo kroz sito i ostavimo da se sir dobro ocijedi. Potom skupimo krajeve gaze i čvrsto ih držeći, u hladnoj vodi (može pod mlazom hladne vode) trljajući gazu između prstiju ispiremo sir od viška kiselosti.
Zatim i dalje čvrsto držeći krajeve gaze, drugom rukom okrećemo donji dio u kojem se nalazi sir i polako ga cijedimo. Potom gazu sa sirom premjestimo iznad čvrstog sita, rastvorimo je i žlicom sir ravnomjerno rasporedimo po kalupu.
Krajeve gaze preklopimo preko poravnate površine sira i sve zajedno odozgo još malo utisnemo prikladnom posudom ravnog dna (manji lončić koji stane u sito sa sirom), a koja će ujedno biti i teret kako bi dobili čvrsti sir.
Sve zajedno ostavimo da se cijedi 2 sata, te sir izvadimo iz gaze i položimo na ravnu podlogu. Ovako pripremljen sir možemo konzumirati odmah ili ako ga ostavimo na suhom i tamnom mjestu on će dobiti žućkastu koricu koja će mu produljiti vijek trajanja.
Izvor: crochef.com